Контакти

62300, м. Дергачі, вул. Сумський шлях, 79-б

derradadergachi@ukr.net

(05763) 3-01-15

ДЕРГАЧІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Офіційний веб-сайт Дергачівської міської ради

Персональний кабінет

Легальна зайнятість - спільна відповідальність

Сьогодні: 19 квітня 2024 р.
181

Нелегальна зайнятість користується на сьогоднішній день величезним попитом завдяки безпосередньо самим працівникам. Оскільки дуже часто в умовах дефіциту вільних для працевлаштування вакансій, громадяни від «безвиході» погоджуються на будь-які умови праці, запропоновані роботодавцем. Але від цього можуть страждати обидві сторони трудових відносин.

Роботодавець не застрахований від несумлінних працівників. І тому відсутність належно оформлених трудових відносин з найманими працівниками може призвести до позбавлення права вимагати у працівника виконання роботи належним чином або дотримання працівником правил внутрішнього трудового розпорядку та режиму роботи. За таких умов роботодавець не в змозі буде притягнути найманого працівника як до матеріальної відповідальності, так  і застосувати до нього дисциплінарне стягнення. Тобто, «нелегалізована» зайнятість має для роботодавців безліч негативних наслідків.

А наймані працівники, в свою чергу, втрачають можливість користування державними гарантіями, зокрема: субсидією, державною соціальною допомогою малозабезпеченим сім’ям, втрачають трудовий стаж, право на допомогу по безробіттю і пенсійне забезпечення. Отримуючи таким чином заробітну плату неофіційно, «в конвертах», працівники позбавляють себе можливості користуватись щорічними відпустками, а у випадку виробничої травми або захворювання – оплати лікарняних листів, страхових виплат і т д.

Тому, погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що вони самостійно сприяють собі у очікуванні ризиків, пов’язаних із захистом своїх трудових прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин.

Зважаючи на це, Дергачівська районна філія Харківського обласного центру зайнятості нагадує всім керівникам підприємств, організацій, установ Дергачівщини і фізичним особам-підприємцям про необхідність подання до центру зайнятості інформації про попит на робочу силу (вакансії – звіт за формою №3-ПН «Звіт про наявність вакансій») відповідно до вимог п.4 ч.3 ст.50 Закону України «Про зайнятість населення». Але з метою ефективності спільними зусиллями якнайшвидше підібрати кваліфікованих працівників, звертаємось до керівників підприємств, організацій, установ з проханням подавати дану інформацію безпосередньо в день відкриття вакансії. Подання до центру зайнятості інформації про попит на робочу силу поповнить базу даних про вакансії та забезпечить можливість для більшої кількості громадян офіційно працевлаштуватись.

Повідомляємо також, що в Дергачівській районній філії Харківського обласного центру зайнятості завдяки Єдиній інформаційно-аналітичній системі Державної служби зайнятості працює єдина база вакансій по всій Україні. Тому, у разі бажання та необхідності громадяни можуть отримувати інформацію про вільні робочі місця не лише в місті та районі. І в той час, коли тривають дискусії навколо служби зайнятості, ми послідовно крок за кроком намагаємось усувати недоліки в роботі, щоб бути сучасними, ефективними і потрібними для Вас.

Поділитися в соціальних мережах

№ 201

Останній номер газети
«Рідне місто»

Посилання на державні ресурси: