Контакти

62300, м. Дергачі, вул. Сумський шлях, 79-б

derradadergachi@ukr.net

(05763) 3-01-15

ДЕРГАЧІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Офіційний веб-сайт Дергачівської міської ради

Персональний кабінет

Укладено Меморандум про співпрацю щодо створення Агротуристичного кластеру «Сіверський Донець»

Сьогодні: 19 квітня 2024 р.
694

Дергачівська міська рада стала учасником-ініціатором у створенні  Агротуристичного кластеру .

Міською радою було укладено Меморандум про співпрацю щодо створення Агротуристичного кластеру «Сіверський Донець».

Агротуристичний кластер  створюється як приклад сталого розвитку міських та сільських територій.

Метою цього Меморандуму є поєднання зусиль Учасників, спрямованих на формування інноваційної, інвестиційно привабливої та конкурентоздатної моделі економіки сільських та міських територій, розвитку міжмуніципального співробітництва громад Харківської, Луганської, Донецької та Сумської областей, громад Слобожанщини, які мають об'єднуючий природний  об'єкт, а саме Сіверський Донець та його береги, як унікальну екосистему флори та фауни, шляхом створення в подальшому Агротуристичного кластеру «Сіверський Донець».

Поява такого Агрокластеру на Дергачівщині має багато переваг. Для соціальної сфери - це створення нових робочих місць, збереження та відновлення історико-культурної спадщини, розвиток відпочинково-рекреаційної зони, формування мережі сервісних підприємств. Для економічної - розвиток малого і середнього підприємництва, залучення туристичного потоку, додатковий дохід від обслуговування туристів і відпочивальників, зростання бюджетних надходжень, залучення інвестицій. Для екологічної - загальне поліпшення стану довкілля.

Пройшло вже декілька зустрічей,під час яких учасники майбутнього кластеру ближче познайомилися один з одним, презентували свої ідеї та проєкти, обговорили проблеми й визначилися з перспективами співпраці в різних сферах діяльності. Отже, на останній зустрічі визначились з темою інформаційної карточки Дергачівщини -  «Агротуристичний центр розвитку сільської спадщини».

Основними складовими туристичної галузі міста є:

  • Музейні об’єкти та історичні пам’ятки;
  • Сільський зелений туризм;
  • Промисловий туризм;
  • Пам'ятки природи та рекреаційні зони;
  • Спортивний та фестивальний рух.

туризм 2Візитівкою міста Дергачі є краєзнавчий музей, в якому можна доторкнутись до історії Дергачівщини. Тут зібрані предмети широкого вжитку дергачівців різних часів, одяг, інвентар, книги, рукописи тощо.

туризм 1туризм 3

На сьогодні одним з пріоритетних напрямків розвитку туристичної галузі є сільський туризм. Це садиби різного тематичного походження.

туризм 4Краєзнавчий музей - садиба ремесл, побуту "Багричівська садиба". На березі річки Лопань в м. Дергачі Харківської області, на перехресті двох доріг з 1906 року розташований будинок ремісника  Багрича - остання «мазанка» того часу. З 2013 року ця садиба зареєстрована як приватний краєзнавчий музей «Багричівська садиба». У приватній колекції знаходяться експонати, що розкривають історію не тільки предків родини Багрича, а й цієї місцевості. Всі експонати передавалися у спадок, всі вони мають свою історію: інвентар ремісництва, меблі тих часів, одяг. Тут немає сучасних ремонтів і меблів, все залишилося ще з царських часів. Господар Яровий Олег Юрійович  виготовляє різні вироби зі шкіри крокодила і змій, у нього можна отримати і майстер-клас по виготовленню сувенірів, а також можна їх придбати. Зовсім поруч із садибою протікає річка Лопань, де можна порибалити і відпочити.

туризм 6туризм 7

туризм 8Садиба під чудовою назвою «Лілея» біля Дергачів (с.Ємці). Цю назву вона отримала не випадково, господар Гузенко Василь Григорович займається вирощуванням водяних лілей, серед яких є: білі, жовті, сині, рожеві та лілеї, які цвітуть тільки вночі. Усі види занесені до Червоної книги. Господар проведе екскурсію по садибі, з радістю розповість про особливості кожного виду лілей, різних видів диких та домашніх рослин.

туризм 9туризм 10

У Дергачах є декілька унікальних і привабливих природніх об’єктів.

Однією із самих дивовижних  і привабливих пам’яток міста Дергачі є розплідник.

туризм 13туризм 14Господар цієї неймовірно красивої території Тараненко Дмитро - квіткар, ландшафтний дизайнер, колекціонер тюльпанів, лілійників і ірисів, колекція яких на даний момент налічує до 340 сортів. Колись, будучи досить успішним дитячим лікарем-імунологом, він і гадки не мав, що в недалекому майбутньому його покликанням і справою всього життя стануть квіти. Дмитро Тараненко вирішив продовжити справу свого діда - Ключника 

Михайла Андрійовича, який першим, по суті, завіз тюльпани і іриси в наші краї в кінці п'ятидесятих років і прищепив Дмитру любов до квітникарства з ранніх років.

Сьогодні мода на іриси росте з кожним сезоном. Тому що, побачивши одного разу цвітіння ірисів, неможливо залишитися байдужим і не почати вирощувати їх у себе в саду.

 

туризм 15туризм 16У місті діє кінно-спортивний клуб «Пасаж», який  запрошує на захоплюючі кінні прогулянки за містом і уроки верхової їзди! Там є все для гарного, цікавого і активного відпочинку. Місцезнаходження клубу дозволяє насолодитися прекрасним відпочинком далеко від міської метушні.

У  клубі «Пасаж» збираються люди, які люблять коней. Господарі завжди раді новим знайомствам і відкриті для кінних любителів і цінителів.

 

 

туризм 17

Ще однією визитівкою міста є конюшня  «EcuriedeParis», яка розташована в екологічно чистому місці, на висоті 29 метрів від транспортного і людського соціуму. Поруч є красивий ліс для кінних прогулянок і три озера.

Головною метою цієї стайні - показати людям, що дивовижне поруч і чудеса набагато ближче, ніж нам здається, як би банально і надмірно романтично це не звучало. І одне з цих чудес - кінь. Всіх бажаючих туристів чекають фотосесії верхом, романтичні прогулянки, кінні екскурсії, контактна психотерапія, навчання верхової їзди найменших наїзників і їх батьків, а також ресторан, де можна смачно поїсти і помилуватись кіньми за вікном.

 

 

 

туризм 18туризм 19туризм 20

туризм 21У сільському туризмі Дергачівщини є ще одне велике досягнення. В 1887 році в слободі Деркачі Харківської губернії відкрилася невелика майстерня з виробництва бджільницького інвентарю. Господарем майстерні був вихователь Харківського землеробського училища Володимир Іванович Ломакін (1859-1906).

туризм 22У той час  переважало колодне бджільництво, але досвідчений В.І.Ломакін зміг побачити перспективність рамкового бджільництва із застосуванням штучної вощини. Для її виробництва необхідні були гравіровані вальці. Виробництвом такої продукції і зайнялася майстерня. На міжнародній виставці в Парижі в 1890 році вальці Володимира Івановича Ломакіна справили враження, але ніхто не вірив, що їх виготовили в невеликій майстерні. Вироби майстерні В.І.Ломакіна на Всесвітній виставці у  Чикаго в 1893 році були удостоєні медалі і почесного Диплому.

У 1905 році справу батька продовжив син, Микола Володимирович Ломакін. У 1930 році механічна майстерня для виробництва бджолярського обладнання була націоналізована. Нове державне підприємство отримало назву «Незаможник».

Після війни колишній «Незаможник» був перейменований у Дергачівський механічний завод.

туризм 23У 90-х роках під час так званої «перебудови» підприємство ВАТ «ДЗТ» прийшло в занепад. У колишніх працівників підприємства виникла ідея зберегти справу, розпочату ще в 1887 році В.І.Ломакіним.Так, 11 серпня 1999 року було зареєстровано підприємство ТОВ «АВВ-100». Невеликий колектив, який складався з 11 працівників, з ентузіазмом взявся за роботу. ТОВ «АВВ-100» з успіхом працює і по теперішній час,підприємство є найстарішим підприємством в Харківській області по виробництву бджільницького інвентарю та обладнання, а вік, як відомо - це досвід, надійність і стабільність.

Пам’ять про майстерню В.І.Ломакіна (у вигляді експонатів і фотознімків) зберігається у невеликому музеї на території підприємства.

туризм 25

Одним із перспективних для міста напрямів розвитку є розвиток спортивного туризму. У Дергачах є сучасний стадіон «Авангард». Побудовано скалодром, велодром у новому сквері. Біля ліцеїв №1 і №3 розміщено футбольні поля із штучним покриттям. Біля ліцею №2 нині будується фізкультурно-оздоровчій комплекс. Готується до відкриття оновлений сквер, в якому буде можливість, як займатися спортом, так і відпочивати.

туризм 24туризм 26

туризм 27

У Дергачах активно розвивається подієвий туризм. Це організація і проведення традиційних свят, масових гулянь, міжнародних,  всеукраїнських, регіональних, обласних, міжрайонних та районних фестивалів.

Будучи містом районного значення, маємо у Дергачах районний будинок культури, який не просто є центром міста за своїм місцем розташуванням, а  є центром культурного життя всього району.

туризм 28Вже багато років поспіль у Дергачах проводиться Міжнародний фестиваль – конкурс виконавців естрадної пісні «Жива вода», відкритий фестиваль джазової музики «Українська Джаз весна», відкритий районний фестиваль-конкурс дитячої та юнацької творчості «Музи і діти», на які приїжджають учасники з різних куточків України та представники інших країн.  Пишаємося нашими талановитими мешканцями.

 

 

туризм 29туризм 30

Таким чином, можна зробити висновки, що перспективним для розвитку нашого міста є і розвиток сільського зеленого туризму, екологічного туризму, промислового туризму, гастрономічного туризму, спортивного та подієвого туризму. Туристична інфраструктура міста Дергачі достатньо різноманітна і розгалужена, звичайно, є ще і над чим працювати.

Поділитися в соціальних мережах

№ 201

Останній номер газети
«Рідне місто»

Посилання на державні ресурси: