Контакти

62300, м. Дергачі, вул. Сумський шлях, 79-б

derradadergachi@ukr.net

(05763) 3-01-15

ДЕРГАЧІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Офіційний веб-сайт Дергачівської міської ради

Персональний кабінет

Уряд США зацікавлений у підтримці процесу децентралізації на Харківщині

Сьогодні: 19 березня 2024 р.
1565

Питання підтримки розвитку громад у регіоні голова ХОДА Юлія Світлична обговорила під час зустрічі з керівником програми DOBRE в Україні Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Беррі Рідом.

На початку зустрічі Беррі Рід наголосив, що надзвичайно радий тому, що Харківська область обрана однією з тих, де реалізовуватимуться проекти DOBRE.
«Велика вдячність голові ХОДА Юлії Світличній і команді, яка працює в регіоні, за співробітництво. Для американського уряду важливо підтримати процес децентралізації в Україні в цілому і в Харківській області, зокрема. Ви знаєте, що в американського уряду склалися добрі стосунки з Харківською областю», - сказав Беррі Рід.
Юлія Світлична повідомила міжнародним партнерам, що на Харківщині вже створено 16 територіальних громад.
«26 квітня відбудуться вибори. Ми сподіваємося, що громадяни Харківської області зроблять вірний вибір - оберуть сильних, відповідальних і потужних голів. Безумовно, для того, щоб громада була відповідальною і сильною, і такими ж - керівники, потрібно проводити тренінги, запроваджувати програми, які нададуть можливість якомога ефективніше використовувати ті ресурси, які надаються державою на місця, -  сказала Юлія Світлична. - Надзвичайно приємно, що до підтримки ОТГ та громадян долучаються наші міжнародні партнери».
Програма DOBRE спрямовує більшу частину технічної та фінансової допомоги на місцевий рівень, зокрема - створюючи умови для нових об'єднаних територіальних громад (ОТГ), які дозволяють краще управляти ресурсами, підвищити якість комунальних послуг, стимулювати місцеву економіку та підвищити залученість громадян. У Харківській області до програми залучені Мереф'янська міська, Роганська селищна та Старосалтівська селищна ОТГ.
«Влітку ми плануємо додати до проекту ще 25 громад по Україні. Сподіваюсь, що в цей список увійдуть і громади з Харківської області. Ми дуже раді тому зростанню, яке спостерігається в регіоні щодо організації ОТГ. І ми справді здатні підтримати нові громади, - сказав Беррі Рід. - Громади не тільки отримають допомогу від нас. Але також зможуть скористатися досвідом інших громад, накопиченим у ході реалізації перших двох етапів програми».
Юлія Світлична зазначила, що обласна влада цінує підтримку, яку надає США Харківському регіону.
«Як територіальна влада, будемо допомагати, надавати підтримку та робити все, щоб Харківський регіон і надалі розвивався, мав змогу бути першим серед усіх регіонів України. Можете розраховувати на нашу підтримку й ефективну роботу, щоб якомога швидше та результативніше реалізувати проекти, які США запроваджує на території України і нашого регіону, зокрема», - сказала Юлія Світлична.
У ході зустрічі Юлія Світлична та Беррі Рід підписали меморандум про співпрацю Харківської обласної державної адміністрації і програми DOBRE.
Довідка. Програма DOBRE працює в 7 цільових областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.
DOBRE має дві основні цілі: підтримку практики місцевого самоврядування в ОТГ та допомогу громадянам та громадянському суспільству в конструктивній взаємодії з органами врядування та формуванні вимог щодо прозорості та послуг.
У Харківській області до програми залучені Мереф'янська міська ОТГ, Роганська селищна ОТГ, Старосалтівська селищна ОТГ.
У рамках програми було проведено діагностику громад партнерською польською організацією «Фундація з розвитку місцевої демократії». Паралельно з цією діагностикою було проведено соціологічне дослідження у цих громадах для визначення суспільної думки мешканців про свою громаду. Ці активності сприяли розумінню стану громад на момент старту програми та допомогли визначитись з пріоритетами.
За результатами спільної роботи «Фундації з розвитку місцевої демократії» з громадами створено стратегічні плани розвитку та проведено громадські обговорення.
У рамках програми DOBRE у громадах було проведено низку тренінгів, спрямованих на активізацію та залучення жителів до процесів управління громадою, а саме:
- бюджетування в громаді;
- принципи управління в демократичному суспільстві;
- основи написання та реалізації проектів;
- заходи із запобігання і протидії корупції;
- основи гендерної політики.
Регіональним партнером програми в Харківській області є Громадська спілка «Харківський університетський консорціум», який реалізує проект «Голос громади у місцевому самоврядуванні». Експерти консорціуму провели низку заходів з представниками ОТГ – учасниками програми DOBRE, зокрема: інформаційні зустрічі, тренінги-семінари та круглі столи.
16 квітня 2018 року для ОТГ Харківської області (учасників програми) оголошено конкурс проектів «Місцеві ініціативи для розвитку громад», який спрямований на активізацію мешканців громад, залучення їх до прийняття рішень та реалізації ініціатив розвитку в громадах. Максимальний розмір підтримки для однієї громади складає 5000 доларів.

Поділитися в соціальних мережах

№ 201

Останній номер газети
«Рідне місто»

Посилання на державні ресурси: