Контакти

62300, м. Дергачі, вул. Сумський шлях, 79-б

derradadergachi@ukr.net

(05763) 3-01-15

ДЕРГАЧІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Офіційний веб-сайт Дергачівської міської ради

Персональний кабінет

Шановна громадо м.Дергачі та сіл Дергачівської міської ради!

Сьогодні: 26 квітня 2024 р.
640

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» представляємо звіти про проведену роботу за 2019 рік.

 

«Працюємо. Створюємо. Для життя. Для людей» - це незмінне гасло завжди було принципом роботи Лисицького Олександра Васильовича – Дергачівського міського голови семи скликань (21.03.1990 – 29.04.2017 рр.). Сьогодні ми працюємо за ним. Пам’ятаємо і не зраджуємо його принциповим, виваженим, цілеспрямованим підходам до будь-якої справи.

Уся робота Дергачівської міської ради була направлена на забезпечення життєдіяльності міста, безперебійної роботи житлово-комунального господарства, функціонування бюджетних установ, надання якісних послуг населенню, виконання міських, регіональних та державних програм, що забезпечували соціально-економічний розвиток міста.

За звітний період проведено 16 пленарних засідань міської ради VІІ скликання, на яких прийнято 552 рішення. Найбільше прийнятих рішень стосувалися земельних питань, внесення змін до бюджету та міських цільових програм.

У звітному періоді проведено 16 засідань виконавчого комітету. Окрім планових питань, на засіданнях виконавчого комітету затверджувалися проектно-кошторисні документації на виконання робіт, розглядалися питання щодо захисту прав дітей, щодо надання дозволів на видалення зелених насаджень, ремонту шахтних колодязів, проведення земляних робіт та багато інших. Усього за рік прийнято 345 рішень виконавчого комітет міської ради.

Усі питання, що виносилися на розгляд ради  та виконавчого комітету, вивчалися та аналізувалися  постійними та тимчасовими комісіями  міської ради, депутатами, членами виконавчого комітету, працівниками апарату.

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» прийнято 190 розпоряджень. Усі вони стосувалися невідкладних, нагальних питань функціонування ради та виконавчого комітету. Усі прийняті рішення, результати голосування депутатів по кожному рішенню висвітлювались на офіційному сайті міського ради, а головні – в газетах «Вісник Дергачівщини» та «Рідне місто. Дергачі».

У 2019 році до виконавчого комітету надійшло 4588 звернень, з них від фізичних осіб 2367, від юридичних осіб 2177, колективних 44. В основному заяви стосувалися питань житлово-комунального, дорожнього господарства, земельних відносин, питань соціальної сфери. Протягом року громадянам надано 6541 інформаційних довідок різного характеру та призначення. У звітному періоді надійшло 1588 заяв щодо реєстрації та зняття з реєстрації місця проживання осіб. На підставі цих звернень, у співпрації міської ради із Центром надання адміністративних послуг Дергачівської РДА, 883 особи знято з реєстрації місця проживання та 705 осіб зареєстровано по місцю проживання.

Стабільність, ефективність, розвиток – це ключові складові 21 міської цільової програми, за якими протягом року реалізовувалися роботи.

Об’ємною була Програма соціально-економічного та культурного розвитку міста Дергачі та сіл Дергачівської міської ради. Її обсяг фінансування за рік склав 11721796,64 грн. Кошти були направлені на житлово-комунальне господарство; земельні та містобудівні документації; загальноміські заходи до визначних державних та місцевих свят. Систематично  виділялися кошти на розвиток, утримання 3 закладів дошкільної освіти і 1 НВК, засновниками яких є міська рада. Фінансувалися заходи фізичної культури, спорту та туризму. Надавалася соціальна підтримка громадянам. Так, протягом року було надано 496 матеріальних допомог різного призначення. А саме: 422 - на лікування, поховання рідних та вирішення соціально-побутових питань; 74 -  для участі у різних конкурсах та змаганнях. Адресна допомога надавалася учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС, на обліку на сьогодні у місті мешкає 65 ліквідаторів Чорнобильської аварії; воїнам-афганцям - це 40 осіб за даними ветеранської організації; учасникам АТО -  на обліку управління праці та соціального захисту населення Дергачівської РДА перебувають 150 осіб; 20 ветеранам Другої Світової війни.

К.І. 4На обліку в міській раді знаходиться 131 багатодітна сім’я, 54 дитини з обмеженими фізичними можливостями, 21 дитина, яка проживає у сім’ях опікунів та піклувальників. Під постійною опікою міської ради функціонує дитячий будинок сімейного типу, у якому виховується 10 дітей. Протягом року за рахунок субвенцій з районного бюджету у будинку було проведено заміну віконних блоків, надавалася систематична допомога по вивозу рідких побутових відходів.

 

 

 

 

 

К.І. 2З даної Програми проводилося співфінансування міні-проєктів, що стали переможцями обласного конкурсу міні-проєктів розвитку територіальних громад «Разом у майбутнє»: міні-проєкт «Промінь світла в новому вікні – спільний крок до створення ОСББ» - капітальний ремонт по заміні дерев’яних вікон на енергозберігаючі в житловому будинку по вул. Садова, 10Ж (конкурсант Дергачівська районна громадська організація Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України»); міні-проєкт «Облаштування сучасного спортивного майданчика Дергачівського навчально-виховного комплексу №1» у номінації «Добробут та розвиток громад»; міні-проєкт «Комфортні та сучасні умови-запорука формування  успішної особистості» Дергачівського закладу дошкільної освіти (ясла-садок №2) «Лелеченька»; міні–проєкт «Смачно, якісно та вчасно - це дуже корисно й сучасно» оновлення  матеріально технічної бази харчоблоку Дергачівського закладу дошкільної освіти (ясла-садок №3) «Сонечко».

 

К.І. 1 1

К.І. 1

Для закладів дошкільної освіти, окрім придбання господарських товарів, канцелярського приладдя, обладнання, інвентарю, іграшок міською радою: для НВК №1 – придбано комплект музичної апаратури, комп’ютерну техніку, дидактичні матеріали та меблі на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа»; проведено навчання працівників з питань цивільного захисту закладів дошкільної освіти; для закладу дошкільної освіти №1 «Калинка» - придбано ноутбук; виготовлено робочий проєкт системи пожежної сигналізації та оповіщення про пожежу;  для закладу дошкільної освіти  №3 «Сонечко» - придбано багатофункціональний пристрій та комп’ютер в зборі, проведено вогнезахисне обробляння дерев’яних конструкцій-панелей, виготовлено робочий проєкт системи пожежної сигналізації та оповіщення про пожежу.

К.І. 9.1Протягом року діяла Програма «Обдарованість», відповідно до якої були призначені та виплачувалися стипендії наступним учням: Ковтун Ангеліні Вікторівні та Покусай Єлизаветі Миколаївні - учням Дергачівського ліцею № 3; Чупахіну Андрію Васильовичу та Кравцовій Анні Андріївні – учням Дергачівського ліцею № 2; Гужвинській Анні Олександрівні та Шитовій Аліні Романівні - учням Дергачівського ліцею № 1 ім. Данила Бакуменка; Борщ Артему Максимовичу та Бережному Матвію Олеговичу, учням Дергачівського НВК № 1. Так, у 2019 році фінансування стипендії «Кращий учень закладу освіти» здійснювалося в межах кошторису на загальну суму 24000,00 грн.

Відповідно до Програми «Почесний громадянин міста Дергачі» було надано почесне звання громадянам: Жидкову Костянтину Сергійовичу, голові Дергачівської районної державної адміністрації; Котишу Віктору Михайловичу, фахівцю фізичної культури і спорту Дергачівської районної організації ВФСТ «Колос»; Устименку Денису Олеговичу, нападнику ФК «Олександрія», гравцю юнацької збірної України з футболу.

У сумі 20000,00 грн. була профінансована Програма по захисту державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності України, протидії тероризму, корупції та організованій злочинній діяльності на території Дергачівської міської ради.

За звітний період відповідно до Програми проведення громадських робіт на території Дергачівської міської ради  було створено 10 тимчасових робочих місць, на виплату заробітної плати безробітним громадянам, залучених до проведення робіт, було виділено 84070,07 грн. Дана Програма реалізовувалася спільно з Дергачівською районною філією Харківського обласного центру зайнятості.

Для дієвої безперебійної роботи Дергачівського ВП ГУНП в Харківській області були профінансовані заходи  в сумі 150000,00 грн. відповідно до Програми профілактики правопорушень та злочинності на території Дергачівської міської ради.

На виконання Програми підтримки заходів щодо проведення приписки громадян до призовної дільниці, призову громадян на строкову військову службу, військову службу за контрактом на території Дергачівської міської ради перераховано 60000,00 грн. Дергачівському районному військовому комісаріату, а також перераховано 25000,00 грн. згідно Програми  підтримки мобілізаційних заходів  на території Дергачівської міської ради.

За 2019 рік були профінансовані видатки на загальну суму 1444890,60 грн. на заходи Програми розвитку та збереження зелених насаджень  на території Дергачівської міської ради.  Це – видалення та кронування зелених насаджень на вулицях міста,  озеленення території міста, зміцнення матеріально технічної бази (придбання мотокос та витратних матеріалів до тримерів бензинових та газонокосарок).  

На виконання Програми розроблення містобудівної документації населеного пункту м. Дергачі протягом звітного періоду прийнято 5 рішень про розроблення комплексних схем розміщення окремих тимчасових споруд у місті Дергачі на території частини населеного пункту. Розроблено і затверджено 3 комплексні схеми. Прийняті рішення та замовлено розробку детального плану території для визначення планувальної організації території земельної ділянки, обмеженої вулицею Сумський шлях та провулком Парковим в м. Дергачі; детального плану території для визначення планувальної організації території земельної ділянки в межах вулиці Сумський шлях та провулку Шкільний в м. Дергачі.

Уперше була прийнята й реалізовувалась Програма контролю за утриманням домашніх тварин та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами на території Дергачівської міської ради. Так, було укладено договір з ТОВ «Ветеринарна клініка «СОС» на скорочення чисельності безпритульних тварин методом стерилізації, вакцинації від сказу, кліпсування та відпущення їх на місця проживання. За звітний період видатки на реалізацію заходів Програми склали 5918,40 грн.

Важливими для громади на сьогодні є питання охорони земель, освоєння малопродуктивних земель і угідь та розвиток лісопаркових зон. Для здійснення відповідних заходів у раді була затверджена така Програма ще у 2018 році. У минулому році було продовжено інвентаризацію частини земель населеного пункту м. Дергачі, а також проведено інвентаризацію земель та складання за її результатами  технічної документації із землеустрою земель усіх 8 сіл Дергачівської міської ради.

Не менш важливими у галузі довкілля, захисту життя і здоров’я населення були заходи Програми захисту навколишнього природного середовища Дергачівської міської ради. За звітний період за рахунок надходжень до міського бюджету коштів від екологічного податку були профінансовані на суму 1076680,89 грн. наступні заходи:  оплачено послуги з стрижки живої огорожі та формуюча обрізка поодиноких стоячих кущів, транспортні послуги по  проведенню земляних робіт на об’єктах благоустрою міста під час проведення робіт з ліквідації наслідків стихійного лиха по вул. Калинова, вул. Горького, вул. Кринична, м. Дергачі; придбано сміттєзбиральні баки; ліквідовано несанкціоновані звалища побутових та промислових відходів на території Дергачівської міської ради.

Найбільше організовано заходів та проведено робіт по Програмам «Питна вода»  - загальна сума витрат склала 226291,00 грн., «Поводження з ТПВ на території Дергачівської міської ради» - профінансовані видатки на загальну суму 2204667,58 грн., «Благоустрою територій населених пунктів Дергачівської міської ради» - видатки на загальну суму 17416788,70 грн., «Розвитку житлово-комунального господарства міста Дергачі» - видатки на загальну суму 4027263,60 грн., та «Програмі децентралізації системи теплопостачання м. Дергачі» – профінансовано видатки на загальну суму 8115653,45 грн.

Видатки з місцевого бюджету на реалізацію заходів по трьом міським цільовим програмам: «Матеріально-технічного забезпечення щодо створення районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки на базі Дергачівського районного військового комісаріату»; «Суспільно корисних робіт, як адміністративного стягнення, на території Дергачівської міської ради»; «Заходів реформування засобу масової інформації «Рідне місто», не здійснювалися.

На виконання основних принципів державної регуляторної політики, передбачених Законом України «Про засади держаної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», Дергачівською міською радою у звітному періоді проведені заходи: відповідно до затвердженого плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів Дергачівської міської ради на 2019 рік, затвердженого рішенням № 2 «Про затвердження Плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів Дергачівської міської ради на 2019 рік» XLIX сесії VII скликання Дергачівської міської ради від 23 листопада 2018 року, рішенням № 6 LIV сесії VII скликання від 22 березня 2019 року «Про внесення змін до плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів Дергачівської міської ради на 2019 рік», рішенням № 5 LХIІ VII скликання «Про внесення змін до плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів Дергачівської міської ради на 2019 рік» та плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів виконавчого комітету Дергачівської міської ради на 2019 рік, затвердженого рішенням № 277 від 11 грудня 2018 року «Про затвердження Плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів на 2019 рік виконавчого комітету Дергачівської міської ради», було розроблено, оприлюднено та затверджено Порядок визначення розміру плати за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів, що перебуває у комунальній власності територіальної громади Дергачівської міської ради (рішення № 42 виконавчого комітету Дергачівської міської ради від 12.02.2019 року).  Розпочато заходи з підготовки прийняття регуляторного акту «Про встановлення заборони продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктами господарювання (крім закладів ресторанного господарства) на території Дергачівської міської ради у нічний час». Інші планові заходи не розроблялися.

Згідно плану-графіку здійснення заходів із відстеження результативності регуляторних актів на 2019 рік, затвердженого Розпорядженням № 176 від 20.12.2018 року було заплановано 3 відстеження (3-періодичних). Звіти про відстеження були оприлюднені на сайті Дергачівської міської ради та заслухані комісію з політико-правових питань, депутатської діяльності та місцевого самоврядування.

Відповідно до періодичного відстеження міською радою було прийнято рішення, а саме: -  рішення № 5 LХV сесія VІІ скликання від 27 листопада 2019 року  «Про втрату чинності рішення № 44 ХХХV сесії Дергачівської міської ради VI скликання «Про затвердження Правил благоустрою на території населених пунктів Дергачівської міської ради» від 30.11.2012р. та рішення № 2 LХІІІ сесії Дергачівської міської ради VI скликання  «Про внесення змін до Правил благоустрою на території населених пунктів Дергачівської міської ради затверджених рішенням № 44 ХХХV сесії Дергачівської міської ради VI скликання від 30.11.2012 року» від 14.11.2014р.». Оскільки, на законодавчому рівні прийняті Типові правила благоустрою території населеного пункту, затверджені Наказом  Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 310 від 27.11.2017 р.; - рішення № 4 LХVІІІ сесії VІІ скликання від 31 січня 2020 року «Про втрату чинності рішення № 10 XVIII сесії Дергачівської міської ради VI скликання «Про затвердження Положення про порядок залучення коштів замовників на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Дергачівської міської ради» від 23.11.2011р.». Оскільки, на законодавчому рівні було внесено зміни до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», в частині скасування положень про сплату замовниками будівництва пайового внеску у розвиток інфраструктури населеного пункту.

Так, за упорядкованою документацією станом на 2020 рік нараховується 15 діючих регуляторних актів, прийнятих Дергачівською міською радою: 2007 рік - Порядок обліку зелених насаджень на території м. Дергачі. 2011 рік - Методика розрахунку і порядку використання плати за оренду комунального майна територіальної громади Дергачівської міської ради. Про утворення цільового фонду соціально-економічного розвитку Дергачівської міської ради (при самоврядному контролі додано, випадково не включений у звіт 2019 року діючий регуляторний акт). 2012 рік - Порядок відрахування господарськими організаціями комунальної форми власності або у статутних фондах яких є частка комунальної власності до місцевого бюджету частини чистого прибутку (доходу); Положення про порядок передачі в оренду комунальної власності території громади Дергачівської міської ради (із змінами 2018 року). 2013 рік - Порядок розміщення тимчасових споруд під час проведення ярмарок, державних та міських святкових, урочистих масових заходів на території Дергачівської міської ради (із змінами 2018 року). 2014 рік - Порядок присвоєння, уточнення та зміни поштових адрес об’єктах нерухомого майна населених пунктів Дергачівської міської ради (тимчасово не використовується на підставі постанови Кабінету Міністрів України № 367 від 27.03.2019 р. «Деякі питання дерегуляції господарської діяльності», якою запроваджено експериментальний проєкт з присвоєння адрес об’єктам будівництва та об’єктам нерухомого майна). 2016 рік - Про встановлення збору за місце для паркування транспортних засобів та затвердження Порядку справляння збору на території Дергачівської міської ради; Про встановлення туристичного збору та затвердження Положення справляння збору на території Дергачівської міської ради; Про затвердження Положення про Єдиний податок по Дергачівській міській раді (із змінами 2017 року); Про встановлення податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки по Дергачівській міській раді та затвердження Положення про податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки по Дергачівській міській раді (із змінами 2017 року); Про встановлення плати за землю та затвердження Положення справлення плати за землю на території Дергачівської міської ради (із змінами 2017 року); Про затвердження Положення про заходи щодо забезпечення доступу до публічної інформації, розпорядженням якої є Дергачівська міська рада та її виконавчий комітет. 2018 рік - Порядок видачі дозволів на розміщення зовнішньої реклами на території Дергачівської міської ради. 2019 рік - Порядок визначення розміру плати за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів, що перебуває у комунальній власності територіальної громади Дергачівської міської ради.

На основі незмінного прагматичного підходу до розв’язання проблем, успішної реалізації вищезазначених міських цільових програм повсякденна робота виконавчого апарату ради була направлена на пошук нових шляхів наповнення міського бюджету, раціональне використання коштів і акумулювання ресурсів для сталого розвитку міста.  Для того, щоб все працювало як єдиний механізм, треба, в першу чергу, забезпечити виконання міського бюджету, а для реалізації проектів розвитку – його перевиконання. Тож, як ми з цим справлялися у 2019 році.

Доходи загального фонду міського бюджету за рік виконано на 101,54 %. (без урахування трансфертів) до уточнених призначень за вказаний період.

При уточненому плані отримати доходів на 40359237,00 грн., фактично надійшло 40979100,33 грн. Крім того, надійшло субвенцій на суму 22495691,36 грн. Всього загальний фонд міського бюджету склав 63474791,69 грн. при уточненому плані 62898718,00 грн., виконання склало 100,92%. Найбільшим наповненням бюджету є податкові надходження: надходження по єдиному податку, по акцизному податку, плата за землю, податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки.

До спеціального фонду міського бюджету за звітний період надійшло 21013458,37 грн. (без урахування трансфертів) до уточнених призначень за вказаний період, що становить 97,96%. Основними джерелами його наповнення у 2019 році стали:

  • надходження від продажу земельних ділянок 1853174,12 грн., що становить 100,84% ;
  • надходження екологічного податку 1121399,38 грн., що складає 104,12%;
  • надходження коштів пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту 2472198,52 грн. (100,01%).

Під час здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг міська рада дотримується принципів здійснення публічних закупівель, установлених Законом України «Про публічні закупівлі», та використовує електронну систему закупівель Prozorro. За звітний період в даній системі оприлюднено  235 звітів про укладені договори.

У минулому році міська рада брала активну участь у роботі Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області. Мала представництво у робочій групі стратегічного планування розвитку Дергачівського субрегіону. Брали участь у заходах відповідно до Європейської ініціативи «Угоди мерів» щодо клімату та енергії.

К.І. 6Були підписані меморандуми про співпрацю між Дергачівською міською радою та державною установою «Фонд енергоефективності»; Громадською спілкою «Центр порятунку диких, екзотичних та домашніх тварин «Добрий дім», Всеукраїнською ініціативою «Активна Громада».

У рамках програми розвитку ООН у міській раді було організовано для мешканців багатоквартирних будинків комплекс тренінгів за участю консультанта із створення ОСББ у Харківській області.

Поділитися в соціальних мережах

№ 201

Останній номер газети
«Рідне місто»

Посилання на державні ресурси: