Контакти

62300, м. Дергачі, вул. Сумський шлях, 79-б

derradadergachi@ukr.net

(05763) 3-01-15

ДЕРГАЧІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Офіційний веб-сайт Дергачівської міської ради

Персональний кабінет

Заборона спалювання сухої рослинності!

Сьогодні: 05 травня 2024 р.
241

З 1 березня 2020 року на Харківщині вже трапилось 244 пожежі у природних екосистемах. Горіла суха торішня трава, хвойна підстилка, очерет та сміття. На території Дергачівського району вже виникло 50 пожеж на відкритих територіях.

 

Ст.50 Конституції України гарантує кожному безпечне для життя та здоров'я довкілля, а ст. 66 трактує, що кожен зобов'язаний не заподіювати шкоду природі та відшкодовувати завдані ним збитки.

Багато років наша країна не може подолати гостру еколошічну проблему - випалювання сухої природної рослинності та її залишків, але змін на краще не відбувається.

Спалювання сухої рослиннсоті завдає великої шкоди довкіллю, а саме:

По-перше, випалювання стерні, сухої рослинності може призвести до пожеж у лісосмугах, лісах, будівлях та спорудах житлового сектору, завдаючи великого збитку, як природному середовищу так і самим громадянам.

По-друге, випалювання стерні, сухої рослинності та її залишків на полях, уздовж доріг, лісосмуг забруднює повітря на величезних просторах, що завдає шкоди здоров'ю і навколишньому природному середовищу.

По-третє, випалювання стерні, сухої рослинності завжди призводить до знищення місць гніздування птахів, місць перебування та знаходження тварин, усього видового складу тваринного та рослинного світу. Багат тварин, птахів гинуть або змушені мігрувати в інші місця, порушуючи природний баланс.

По-четверте, випалювання стерні, сухої рослинності знищує мікрофлору грунтів, погіршує структуру та збіднює їх.

По-п'яте, випалювання стерні, сухої рослинності посилює процеси водної та вітрової ерозії земель, що призводить до деградації грунтів та інших негативних наслідків. Випалені поля не можуть захиститися від вітрової ерозії грунтів.

Законом України "Про охорону атмосферного повітря" забороняється спалювання сухої трави. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтями 16 та 22.

За шкоду, завдану довкіллю та здоров'ю людей, порушник може нести як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

Випалювання стерні, луків, пасовищ, а також опалого листя в парках, інших зелених насадженнях, у населених пунктах без дозволу органів державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища або порушенням умов такого дозволу згідно ст. 77-1 КУпАП передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу. Крім того, згідно зі ст. 245 Кримінального Кодексу України "Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу" порушник може нести і кримінальну відповідальність, а саме: накладення штрафу від 5100 до 8500 грн. або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на такий самий термін. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на термін від п'яти до десяти років.

Дергачівське РУ ГУ ДСНС України в Харківській області та Дергачівська міська рада закликає громадян не провокувати пожежі в екосистемі!

Давайте пам'ятати, що природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї! Дбайте про стан навколишнього природного середовища!

"Телефон довіри" Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області

737-13-59 з 09.00 год. до 18.00 год.

 

 

 

Поділитися в соціальних мережах

№ 201

Останній номер газети
«Рідне місто»

Посилання на державні ресурси: