Контакти

62300, м. Дергачі, вул. Сумський шлях, 79-б

derradadergachi@ukr.net

(05763) 3-01-15

ДЕРГАЧІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Офіційний веб-сайт Дергачівської міської ради

Персональний кабінет

Дергачівська районна філія ХОЦЗ інформує

Сьогодні: 29 березня 2024 р.
1778

Легальна заробітна плата - гарантія соціального захисту сьогодні та в майбутньому

Проблема легалізації заробітної плати на сьогодні є дуже актуальною. Саме тому увага різних державних і неурядових установ сфокусована на питаннях легалізації заробітної плати, які необхідно вирішувати спільними зусиллями.


Звичайно, в умовах недостатньої кількості робочих місць людина погоджується на всі умови роботодавця, ще й якщо обіцяють працівнику-нелегалу високу заробітну плату та інші привабливі умови праці. Проте часто погоджуючись на неофіційне оформлення трудових відносин, незайняті громадяни не замислюються над проблемами, з якими можуть зіткнутися, адже вони позбавляють себе державних гарантій та соціального захисту вже сьогодні й можливості отримання гідної пенсії в майбутньому. Такі працівники не мають права на оплату листків тимчасової непрацездатності, є незахищеними від незаконного звільнення, не мають ніяких гарантій на безпечні умови праці, гарантованого права на відпочинок. А не внесення записів до трудової книжки про період роботи, несплата роботодавцем єдиного страхового внеску до Пенсійного фонду позбавляє працівника страхового стажу та негативно позначається на розмірі пенсійного забезпечення на схилі літ. Нерідко і обіцяний заробіток виплачується у значно меншому розмірі або не виплачується своєчасно.
Працівник, отримуючи заробітну плату «в конверті» і своєю працею примножуючи прибутки підприємства, є абсолютно безправним перед роботодавцем, оскільки трудові відносини ніде не зафіксовані і, навіть звернувшись за захистом своїх прав у профспілкову організацію чи до суду, такий працівник не має жодних доказів підтвердження трудових відносин з роботодавцем чи реального розміру свого заробітку.
На жаль, багато громадян не достатньо знаючи чинне законодавство думають, що запис у трудовій книжці свідчить про можливість отримання пенсії в повному розмірі. Однак, це не так. Для прикладу, якщо роботодавець виплачує заробітну плату нижче мінімальної, то страховий стаж для виплати пенсії зараховується занеповний рік, а пропорційно від суми сплачених внесків.
Тому просимо громадян при працевлаштуванні на роботу дотримувались чіткої позиції та наполягати на офіційній зайнятості. Принагідно звертаємось і до тих керівників підприємств, котрі віддають перевагу неофіційним трудовим відносинам, вести соціально-відповідальний бізнес та не прирікати своїх працівників на невтішне майбутнє.
Тільки спільними зусиллями громадськості та держави можна побороти таке негативне явище суспільства, як тіньова зайнятість.

Поділитися в соціальних мережах

№ 201

Останній номер газети
«Рідне місто»

Посилання на державні ресурси: